Ponyo på klippan vid havet

Ännu ett mästerverk från Hayao Miyazaki. Både jag och min dotter är fans av flera av hans tidigare filmer: Spirited Away, Min granne Totoro och Kikis Expressbud för att nämna några.

Häromdagen gick vi och såg hans senaste film, Ponyo på klippan vid havet, på bio. Bara att gå på bio med en 5-åring är verkligen toppen. Särskilt när man går och ser en film som båda vill se på riktigt.

Till skillnad från de flesta animerade filmer så är den inte baserad på skämt och slagkraftiga oneliners som ska göra så att även föräldrar gillar filmen. Nej, den här filmen tar berättelsen på allvar. Fortsätt läsa Ponyo på klippan vid havet

Höjdarna – vilken höjdare!

Höjdarna gick som julkalender i SVT 2004, inramat av Allram Eest (Allrams Höjdarpaket), och sedan dess gått i repris flera gånger på Bolibompa. Det finns hela 52 avsnitt, så man tröttnar inte i första taget.

Avsnitten i Höjdarna är konstruerade som små fristående historier, så man kan se dem i vilken ordning som helst. Historierna är konstruerade kring dockornas karaktärer, som i många fall är framtagna som motsatser till varandra: liten och stor, stark och svag, yngst och äldst, rädd och orädd. Mycket att känna igen sig i för ett barn alltså. Fortsätt läsa Höjdarna – vilken höjdare!

Wall•E vs. Barbie: 1-0

Jag hyrde två filmer till min fyraåriga dotter en helg. Den ena valde hon, Barbie (kommer inte riktigt ihåg vilken, men det var små älvor inblandade). Den andra valde jag, Wall•E.

Det var såklart för att jag själv ville se den också. Men också för att balansera upp den rosa gullchock som jag förväntade mig av Barbie. Nånstans måste det balanseras upp lite innan det går överstyr, hoppas jag. Fortsätt läsa Wall•E vs. Barbie: 1-0