Barnkalas för 4-åringar – några tips

Min dotters första riktiga kalas för sina kompisar har precis gått av stapeln, hon fyllde fyra år. Det blev lyckat, och jag tror alla hade kul.

Vi har varit på en del barnkalas, och alla har varit kul. Men de har haft lite olika karaktär, och jag har märkt att vissa saker är mer lyckade än andra. Jag har försökt att plocka det som varit bra och sammanställt det här som några tips för ett roligt barnkalas för 4-åringar!

Inbjudan

Låt barnet själv vara med och bjuda in. Tänka på vilka som ska komma, rita och skriva på inbjudningskort och lägga i postlådan. Spännade!

Mat

Kanske överkurs, men om det bara serveras socker på barnkalaset kan det lätt bli lite uppvarvat. Vi serverade lite mat till att börja med, eftersom det började vid mellanmålstid.

Här kommer tipset: servera prinskorvar, köttbullar och räkor med tandpetare nedstuckna i sig. Ett litet cocktailbord med andra ord. Mycket uppskattat av de små, bara plocka och stoppa i munnen. Dippa i ketchup kunde man också göra. Och tugga på gurka och morot i stavform.

Bakverk

Satsa på tårtan! Det är tårtan som är barnkalasets bakverk nummer ett. En pavlovatårta är oftast mer uppskattad än en sockerkaksdito har jag märkt. Bullar och kakor kan man faktiskt helt hoppa över, tårtan är huvudsaken och sen vill man leka!

Lekar

Det är absolut ett måste att arrangera lite lekar på kalaset. Fri lek i ett par timmar är påfrestande för alla inblandade, det har barnen rätt mycket av på dagis ändå. Här kommer några förslag:

 • Björnen sover – förklaring kanske överflödig…
 • Paketöppningsstafett – ett paket slås in i förväg i jättemånga lager. Längst inne finns en liten present, typ ett plastdjur. I varje lager en liten godis. Barnen sitter i ring och paketet skickas runt och varje barn öppnar ett lager. Det blir mer och mer spännande ju längre leken går, vem ska få öppna det sista?
 • Hunden och benet – passar extra bra om det är lite mindre barn med i lekarna. Barnen sitter i ring, och en är i mitten och är själva hunden. Hunden sover, och under tiden knycker någon hans ben (en liten pryl, typ en kloss). Alla barnen håller händerna bakom ryggen, och ett av dem har benet. hunden får vakna, och försöka leta rätt på benet genom att krypa fram och skälla på ett barn i taget. Barnet får då visa händerna, om benet hittas är omgången slut och barnet som tog benet får vara hund nästa gång.

Godispåsar

Godispåsar på barnkalas är såklart självklart. Gör som de flesta sluga föräldrar gör och servera dem sist av allt på kalaset. Det blir en bra sockerskjuts av godiset, och det är bäst barnen får med sig den (och påföljande sockerfall) hem. Dessutom är det lite av höjdpunkten, och den vill man ha sist.

Se till att ha exakt lika mycket i alla påsar, det kan var jäkligt kinkigt om barnen börjar jämföra. Ha gärna med en liten present i påsen också, till exempel en liten ring eller klistermärke.

Att dela ut godispåsarna är också en del av det hela. Det vanligaste är fiskdamm, där barnen får fiska fram sin påse från bakom ett skynke. Det är också vanligt med någon form av skattjakt, där barnen får följa ledtrådar fram till påsarna. Vi hade en skattjakt där barnen fick följa ett snöre som ledde hit och dit och slutligen upp på vinden. Enkelt, kul, och det kunde inte gå fel.

Småsyskon och föräldrar

När det är ett kalas för fyraåringar är det vanligt att barnen har småsyskon. På vårt kalas var de också välkomna, de bildade ett litet kalas i kalaset. Det är viktigt att de känner sig välkomna också, har platser vid bordet och får godispåsar.

Dessutom var en förälder till varje barn med, och det var väldigt trevligt.

Det viktigaste av allt vid ett sånt här barnkalas tror jag är att värdföräldrarna (det vill säga du) har kul, det märks och smittar av sig!

Publicerat av

Johan Mogren

Art director, game designer och pappa.

3 reaktioner på ”Barnkalas för 4-åringar – några tips”

 1. Hej,
  Vår Philip fyllde 6 år nu under sommaren. Jag klurade på vad jag skulle hitta på för att göra det extra roligt.
  Hittade ett företag i Göteborg som hyr ut maskotfigurer som underhållning på barnkalas. Helfestligt tyckte vi. Så det provade vi på.
  Vilken lycka, barnen bokstavligen jublade när katten Konrad kom in.
  Maskoten hade en helt underbar väg/lekledare med sig (Estrellabella med rosa hår) som tillsammans med maskoten hade massa kul lekar och bus med barnen. Philip fick present från maskoten och de delade även ut godispåsarna. Philip sa efteråt ”det var det roligaste kalaset i hela mitt liv”. Perfekt! Det var just det som vi önskade honom. Jag har redan lovat att maskoten kommer nästa år igen:)

  Ha det så bra och må solen skina på dig!
  /Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *