Barnmusik på Spotify

När man har barn och spelar musik kan ibland bli tokig på alla små ramsor och Astrid Lindgren-låtar. Och visor om elefanter och krokodiler som barnen ändå sjunger på dagis. Men ändå vill man spela musik (och visst är det mesta bra, men i lagom mängd), eftersom det skapar ett rum i rummet för barn. I alla fall för mina, deras koncentrationsförmåga tredubblas.

Spotify finns det en hel del barnmusik, ja det finns såklart att köpa som fysik musik på runda, glansiga plastbitar också. Det mesta är åt Hits for kidz-hållet, eller åt Astrid Lindgren-visor-hållet. Men det finns mer, om man bara hittar det. För det är inte säkert att skivtitlarna innehåller ordet barn eller barnmusik, så de kan vara svårare att hitta.

Det finns en del bloggare som bjuder på listor med barnmusik, men jag tänkte här bara ge tips på tre grymma skivor som barn älskar och som man som vuxen inte tröttnar på så snabbt.

Djurens Brevlåda – James & Karin

barnmusik_djurensEn klassiker från 1976 av James & Karin. 27 spår med korta låtar om djur. Den är så sjuttiotal att den faktiskt känns rätt modern. En del låtar kan man likna vid Fleet Foxes for kids. Skivan innehåller bland annat stadiga hits som ”Hur ska jag göra för att komma över vägen” och ”Jag är en liten mört”.

Djurens Brevlåda hittar du här på Spotify.

Jojje Wadenius – Goda’ Goda’

barnmusik_jojjeYtterligare en klassiker som kommit i nyutgåva (säkert flera genom åren), den släpptes första gången 1969. Ett grymt sväng, och Jojjes karaktäristiska sätt att sjunga sina gitarrsolon samtidigt som han spelar dem. Låtar som Kalles Klätterträd känner man igen från barnprogrammet med samma namn, och Mitt barn har samplats av svensk hiphop. Barnen kan både dansa och sjunga med till det här. Såhär skriver dagenskiva.com.

Jojje hittar du här på Spotify.

Bröderna Lindgren – Vuxen Barnmusik

barnmusik_vuxenDen här skivan är nyfunnen för mig, men kom ut 2007. En del av låtarna spelas just nu på lite olika Bolibompa-videos, och har varit med i Stava med skägg. Bröderna Lindgren har skapat barnmusik som man som man som vuxen faktiskt lika gärna kan lyssna på. Artister som Ebbot Lundberg (Soundtrack of Our Lives), Martin Hederos, Patrik Arve (Swedish Tiger, Teddybears STHLM), Asha Ali, Nina Ramsby, Kristofer Åström (Fireside) och Mattias Alkberg (The Bear Quartet) medverkar på skivan. Såhär skriver dagenskiva.com.

Vuxen Barnmusik hittar du här på Spotify.

Tipsa mig gärna om mer bra barnmusik i kommentarerna, gärna som går att hitta på Spotify!

Publicerat av

Johan Mogren

Art director, game designer och pappa.

20 reaktioner på ”Barnmusik på Spotify”

 1. Hej!
  Jag vill tipsa om barnmusiken jag gör under namnet Rymdkatten. Mina låtar handlar om allt ifrån blod till bakterier, bilar, konstiga djur och rymden. Jag tröttnade på att barnmusik ofta inte är tillräckligt problematiserade utan i många fall ganska slätstruken, och att många som gör barnmusik verkar underskatta barnen som lyssnare, så jag började göra egna låtar.

  Titta gärna in på min hemsida, alla låtar går att ladda ner gratis.
  rymdkatten.net

  Med vänlig hälsning, Anna Ahlund

 2. På min hemsida http://www.godiss.dinstudio.se finns visor för barn i förskola och skola, för olika årstider, vänskap, känslor, lek och rörelse. Noter till visorna finns hos Gehrmans och Wessmans musikförlag eller hos upphovsmannen.
  Som lågstadielärare i många år, har jag i mina texter försökt att fånga barns känslor och tankar i ett enkelt språk som de känner igen.
  Flera av visorna spelas i webbradion
  Birgitta Bäckström

 3. Tack för tipset Birgitta, kan säkert intressera många. Men det jag menar här i inlägget är att det är skönt med variation på barnmusiken från just såna visor.

  Barnmusik kan vara så mycket mer. Texter är viktiga såklart, men också musiken. Barnmusik måste inte vara visor.

  Men som sagt, tack för det bra tipset!

 4. Jag och min dotter har precis gjort en skiva som heter ”Cornelias visor”. Men låt er inte luras av namnet nu… Texterna är skrivna utifrån små minneslappar som jag skrev för att komma i håg roliga saker, små funderingar etc som hon hade när hon var yngre. Musiken har fått inspireras av textinnehållet och spänner över jazz, blues, soul, pop, visa etc. Det är vanliga låtar som inte är gjorda speciellt för barn och textinnehållet är tankar kring ”ångesten att behöva sluta med napp”, ”förklaring om varför klänning är roligare att ha än byxor”, min dotters tankar kring döden (när hon förlorade en dagiskompis i tsunamin), ”monster som kommer på natten (men vad vill de egentligen…?)”, ”när mamma bara säger nej till allt man vill göra” etc etc. Jag skrev de här låtarna just för att jag var trött på alla barnvisor OCH kidzhits. Musiken är inspelad av duktiga livemusiker. Jag jobbar med barn som musiklärare hela dagarna så jag sjunger också dessa krokodilsånger och Astridsånger varje vecka. :) Gå gärna in på: http://www.myspace.com/corneliasvisor där det finns några smakprov och lyssna och berätta vad du tycker. Jag håller precis på att försöka marknadsföra detta. Hälsningar Katarina

 5. Jag har gjort 8 barnböcker med 10 sagor och 10 barnsånger i varje. Den första skivan har just nu kommit ut och finns att beställa från hemsidan http://www.toddochmia-pia.se På hemsidan kan man även lyssna på en del låtar, samt en berättelse för att få en uppfattning om hur det låter. Det är glad och svängig musik som handlar om vardagliga händelser i barnets värld, som t ex att få sina nya tänder, eller lära sig cykla, glädjen över att gå till stan med mamma och handla mm. Varje skiva innehåller 10 berättelser som följs av en sång. I första boken som snart kommer ut finns noter med ackord och färgglada teckningar. Det finns också en hel del årstidslåtar med sommarkänslor, vårkänslor mm. Skön musik, även för vuxna att lyssna på. Duktiga proffsmusiker står för musikproduktionen samt sjunger en del, och våra egna barn med kompisar sjunger också på många låtar . Resultatet har blivit… ja, gå in på hemsidan och lyssna på några låtar så får ni själva avgöra!

 6. Hej alla musikälskare!
  Självklart ska det finnas lika många val när det gäller barnens musik, som det finns för oss vuxna. Olika changrer och stilar.
  Även om barnen är små passar olika musik till olika individer. Jag apploderar mångfalden!
  Jag skriver musik för barn och kan inte rå för att ni får stå ut med krokodilen i bilen, det blir hittar i den här välden också. Samma sak gäller Majas alfabetssånger. För mig är det i alla fall så att dessa produktioner har gjort att jag kan göra mer musik för barn, som Mosters Truddelutter t.ex. som är en skiva med bok som förhoppningsvis ska inspirera föräldrar att sjunga/mucisera tillsammans med sina barn.
  Barnen kommer till den här värden med ett medfött behov av att vara i musiken. Den hjälper dem att knyta an och känna trygghet, det som blir grunden för barnets känslomässiga utveckling i livet.
  Därför skriver jag musik för små och stora!
  Besök gärna:www.musikrummet.net
  Hälsar
  Kerstin Andeby

 7. Hej! SvenStures Poporkester från Malmö gör en härligt humoristisk, galet glitterkitschig och coolt catchy musikshow för hela familjen – ja, till och med svärmors hjärta veknar! Gruppen har hittills släppt tre album (2011) och gjort en väldans massa lajvjobb, framför allt mot festivaler, företag och kommuner.
  SvenStures Poporkesters två senaste album finns för lyssning på Spotify och gruppen kan nås via hemsidan http://www.svenstures.se eller via Facebook. Mycket nöje! /Jens ”Sven Sväng” Andersson

 8. ”Kåldolmar och kalsipper” – Nationalteatern.

  Okej, att man är trött på Astrid Lindgren/George Ridell ibland men sök på ”Barn på nytt” och hör lite annorlunda tolkningar där även Jojje Wadenius gjort ett inhopp =)

 9. Hej! Kul att du skriver om barnmusik. Jag har sedan starten med Mamma Mu och Kråkan gjort ett antal skivor i eget namn Anders ”Kråkan” Ågren, och med bandet Kråkan & Busarna, vi har varit grammisnominerade med 2 av skivorna, ”Gagga” och ”En Jätteliten Låg Hög”, den senaste ”Fingret På Näsan” var nominerad till Manifestgalan 2016, den första skivan heter ” Lille Fille”. Alla finns på spotify. Lyssna och tyck.

  Ha en trevlig jul.

  Anders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *