Gör skolan mer engagerande istället

Häromdagen talade Tomas Tobé (M) om ett handslag med föräldrar för att få barn att spela mindre tv-spel och istället göra mer läxor. Detta skulle föreställa en lösning på barns, pojkars, oengagemang för skolan.

Min första reaktion var såklart att jämföra med andra fritidsaktiviteter, som till exempel titta på tv eller spela fotboll.

Men när jag riktigt tänker efter så vet jag att det inte stämmer: spel är starkare än sport. Spel är mer lättillgängligt, jag kan lätt hitta massor av andra människor att spela med. Jag behöver inte vara i en viss hall en viss utsatt tid med ett visst antal människor. Det är bara att köra, det finns alltid någon att lira med.

Spel ger också massor av bra feedback, utmanar mig lagom hela tiden och skänker bekräftelse. Till skillnad från fotbollen, som tidigt går ut på att sålla agnarna från vetet.

Jag vet också att i spel finns det många mekanismer som gör att det är kul och givande, och att jag vill spela vidare. Det är en del av det som definierar ett spel. De flesta blir tillfälligt beroende av det, och en del fastnar mer långvarigt.

Det behöver dock inte vara negativt. Och slutsatsen som dras, att man ska begränsa spelandet mer för att barn ska göra läxorna mer, är helt bakvänd.

Det är dags att inse att spel och spelmekanismer idag är en såpass stor del av vår kultur att vi inte kan bortse från den upplevelsen. Vi måste börja designa efter den verkligheten. Vi måste inse att våra hjärnor idag är vana vid likes, poäng och den berusande känslan av att ha klarat av något. Och ovana vid betyg man får i efterhand, långt efter man har möjligheten att påverka dem.

Ändra skolan efter verkligheten istället. Se till att barnen får bra feedback på vad de kan, hur långt de har kommit, vad de har för val. Se till att det för varje barn finns relevanta utmaningar. För idag konkurrerar skolan med spel.

Gör skolan mer engagerad. Det behövs bra lärare, men minst lika mycket behövs ett bra, lättfattligt regel- och feedbacksystem som eleven förstår att spela och som utmanar oavsett nivå.

Publicerat av

Johan Mogren

Art director, game designer och pappa.

En reaktion på “Gör skolan mer engagerande istället”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *