Laga mat snabbt

Om det är något jag blivit så illa tvungen att bli bra på är det att laga mat snabbt. Alla i familjen har rätt snabbt till att tappa huvudet när hungern slår till.

I grova drag så ser min strategi ut så här:

Vad tar längst tid på sig att bli klart? I regel är det riset eller pastan. Alltså, på med pastavattnet eller riset först.

Sen tänker jag efter vad som kräver två händer. Det brukar vara att hacka eller skära upp det som ska lagas till. Då ser jag till att göra det först, för efter dagis är min ettårige son rätt färdig så jag brukar få bära honom på höften så vi kan ”laga tillsammans”. Men innan det gått så långt gäller det att vara färdighackad.

Så, hackat och klart. Dags att fräsa ihop och krydda. Puttra lite. Vips allt klart samtidigt på ungefär 20 minuter.

Jag har också precis upptäckt att jag kan göra egna köttbullar (eller pannbiffar för att vara exakt i dessa tidsbesparande tider) ungefär lika snabbt som det tar att koka pastan/göra riset och steka de frysta köttbullarna. Dessutom är det extremt givande då barnen fullkomligen älskar mina pannbiffar.

Gör såhär:

 • På med riset.
 • Tag en deciliter ströbröd i en bunke, häll på en deciliter matlagningsgrädde och en deciliter mjöl. Ta lite mer mjölk om du vill ha extra sköra pannbiffar.
 • Låt det svälla lite medan du plockar fram resten av ingredienserna.
 • Knäck i ett ägg.
 • Finhacka en gul lök och häll i.
 • Salta och peppra. Ta eventuellt en knivsudd sambal oelek i också, ger lite rundare smak.
 • Stjälp i ungefär ett halvt kilo köttfärs.
 • Blanda ordentligt och forma till pannbiffar (brukar precis täcka en traktörpanna).
 • Stek i smör tills de är genomstekta.
 • Häll över matlagningsgrädde och låt puttra en liten stund.

Borde bli klart ungefär samtidigt som riset (använd inte snabbris, det är torrt och tråkigt).

Smaklig spis.

Publicerat av

Johan Mogren

Art director, game designer och pappa.

2 reaktioner på ”Laga mat snabbt”

 1. Hej!
  Att laga mat snabbt tycks ha negativ inverkan på många matlagare! Kommentarerna blir ofta :”MÅSTE det gå så fort?”
  Själv har jag för mig att det sällan inom kokonsten gjorts uppfinningar och / eller hjälpmedel för att FÖRLÄNGA matlagningstiden! Jag vill minnas att jag klarade av att laga och servera spagetti med köttfärssås på cirka 20 minuter ; utgångsläget var djupfryst färs.
  Egentligen skall man inte ironisera över andras saktfärdighet, så det får vara, men gör likväl ett påpekande :Efter att långsamt ha skalat potatis och sedan spolat vatten i en kastrull ; så mycket att det nästan täcker rotfrukterna, och därefter startat plattan på läge 4 (av 6 ), går man till soffan och lägger sig, då och då beklagande och jämrande sig : ” Ja, si potätera tar så lång tiii!”
  Gärna, mycket gärna skulle jag vilja skriva mera om detta, men avstår av vissa skäl!
  Hälsningar!

 2. Hej igen! Satt ni och sov?
  Att lära andra hurusom man snabbar upp potatiskokningen låter sig göra, och även utan tryckkokare går det att få fram färdigkokt potatis tämligen snabbt genom att EXEMPELVIS göra som Karlshöjdar´n gör ibland. (Nu gäller ångkokning) Starta plattan på högsta effekt, påsätt kastrull med 10-15 millimeters vattenhöjd. Ta fram och skala potatis i lämplig mängd, och dela sedan potatisen i lagom munsbitar, HIVa dessa i den övre , perforerade kastrulldelen. Det brukar vara så att när potatisarna delats är vattnet redan i kokning, och matlagningen har startats. Möjligen kan man under kokningens gång stillsamt tillsätta litet vatten, men bara LITET åt gången, då upphör inte kokningen! Under koktiden pillar man förstås med övriga göromål som ingår i middagen ; har man möjlighet kan man ju gå till soffan och lägga sig, därstädes då och då beklaga och jämra sig : ” Ja, si potätera tar så lång tiii!” Om man nu hinner det! Men det var väl mat vi skulle laga, inte vila oss?
  Men allt som ovan nämnts behärskar givetvis DU, pappa Johan!
  Hälsningar! W H

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *