Ponyo på klippan vid havet

Ännu ett mästerverk från Hayao Miyazaki. Både jag och min dotter är fans av flera av hans tidigare filmer: Spirited Away, Min granne Totoro och Kikis Expressbud för att nämna några.

Häromdagen gick vi och såg hans senaste film, Ponyo på klippan vid havet, på bio. Bara att gå på bio med en 5-åring är verkligen toppen. Särskilt när man går och ser en film som båda vill se på riktigt.

Till skillnad från de flesta animerade filmer så är den inte baserad på skämt och slagkraftiga oneliners som ska göra så att även föräldrar gillar filmen. Nej, den här filmen tar berättelsen på allvar.

Filmen är löst baserad på den om Den lilla sjöjungfrun, hon som ville få ben och bli människa. Sosuke är en femårig pojke som i början av filmen leker vid havet och hittar en burk där en märklig guldfisk fastnat. Han räddar fisken, och döper den till Ponyo. De får en stund tillsammans, men så tas Ponyo tillbaka till havet av sin pappa.

PonyoPonyo är en magisk fisk (som inte är särskilt fisklik egentligen…) med en mänsklig vattentrollkarl till pappa och en havsgudinna till mamma. Berättelsen kretsar kring hennes strävan att bli människa och få vara med Sosuke.

Filmen byter mellan att handla om stor havsmagi och stormar, till små vardagssituationer som att bränna sig på nudelsoppan. Jag tycker det är genialt, barn tar till sig det stora på ett helt annat sätt när det är förankrat i det lilla.

Se den, är min rekommendation.

Publicerat av

Johan Mogren

Art director, game designer och pappa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *